Hotelity jobs
 

Zväčšite si šance pri hľadaní práce: PRÍPRAVA NA PRIJÍMACÍ POHOVOR



Ponúkame vám zopár rád z praxe, ako sa na tento veľký deň pripraviť, aby ste ho zvládli v pohode a bez stresov.

Gratulujeme! Váš životopis a motivačný list personalistu zaujal, to znamená, že vás zaradili medzi vybraných kandidátov. Teraz vás už delí len jeden krok od získania práce, o ktorú máte záujem - úspešne zvládnutý prijímací pohovor. Ponúkame vám zopár rád z praxe, ako sa na tento veľký deň pripraviť, aby ste ho zvládli v pohode a bez stresov.

Image title


Snažte sa prispôsobiť termínu pohovoru

Pozvanie od zamestnávateľa dostanete zvyčajne aj s návrhom termínu. Aj keď je to niekedy náročné, najmä keď ste zamestnaný a v strede sezóny, snažte sa ho potvrdiť. Ak sa to naozaj nedá, požiadajte o náhradný termín, ten je už ale vhodné akceptovať. Kandidát, ktorému nevyhovuje ani jeden ponúknutých termínov budí dojem nedostatočnej motivácie.

Informujte sa

Nič neodradí personalistu viac ako pohovor s kandidátom, ktorý netuší nič o spoločnosti, v ktorej sa uchádza o prácu. To zaváňa lenivosťou. Dajte si tú námahu, strávte trochu času na internete a zistite si aspoň základné informácie o danej spoločnosti, jej činnostiach, aké má postavenie na trhu, kto sú jej hlavní konkurenti, ale tiež čo najviac o pozícii, o ktorú sa uchádzate. Ak je to napríklad hotel medzinárodnej siete, okrem informácií o tomto konkrétnom hoteli sa informujte, kde všade sieť pôsobí, aké sú jej plány do budúcnosti, alebo či sieť v poslednej dobe nevyhrala ocenenie alebo neplánuje nejaké novinky.

Oslovte známych, čo tam pracovali, alebo požiadajte personálnu agentúru, aby vás informovala o svojich skúsenostiach s daným zamestnávateľom. Ak preukážete záujem o spoločnosť, nielen o konkrétnu prácu, môžete tak veľmi pozitívne zapôsobiť. Žiaden zamestnávateľ nechce zamestnanca, ktorý pracuje, len aby dostal zaplatené a vôbec sa nezaujíma o biznis.

Nebude na škodu, ak ešte pred pohovorom porozmýšľate, ako by ste odpovedali na otázky:

Čo viete o našej spoločnosti?

Prečo chcete pracovať práve pre nás?

Prečo ste najlepší kandidát na túto pozíciu?

Zahrajte sa na tajného agenta

Navštívte zariadenie, kde sa uchádzate o prácu bez toho, aby ste im o tom dali vedieť. Nielen, že si takto vytvoríte dojem z pohľadu zákazníka, ale môže to byť aj celkom zábava. Ak ste napríklad šéfkuchár, choďte sa do danej reštaurácie najesť, ak sa uchádzate o prácu recepčnej v hoteli, zastavte sa tam na kávu a prehoďte pár slov s recepčnými.

Všímajte si úroveň služieb, či je dané zariadenie čisté, či si vás personál hneď všimol, ako sa ku vám správali a pod. Nie je dobré kritizovať spoločnosť na pohovore, ale ak prídete vo vhodnej chvíli s návrhmi, ako sa dajú veci robiť lepšie, určite uspejete.

Venujte pozornosť svojmu vzhľadu

Je bezpochyby jasné, že vzhľad a vystupovanie pri pohovore veľmi zavážia. Psychológovia odhadujú, že asi len 7% dojmu počas interview tvorí to, čo poviete. Zvyšok závisí na tom, ako to poviete a či pôsobíte ako presvedčivý kandidát. Oblečte sa podľa pozície, o ktorú sa uchádzate a ľudia si vás v tejto role predstavia. Tu nie je priestor na experimentovanie či módne vychytávky. Odev musí byť čistý, ožehlený a voňavý. Nezabudnite na ľahký parfum a svoje nechty.

Podľa štúdií vedených spoločnosťou CareerBuilder je najhoršou možnou voľbou farby oblečenia na pohovor oranžová. Tu si totiž štvrtina zamestnávateľov a personálnych špecialistou spája s neskúsenosťou a neprofesionalitou.
Farby, ktoré výskumníci naopak odporúčajú, sú modrá a čierna. Modrá farba môže byť pre budúceho zamestnávateľa asociovaná s tým, že ste tímový hráč, čierna ukazuje profesionálnu zručnosť a schopnosť riadiť ľudí.

Zavolajte personálnej agentúre alebo budúcemu zamestnávateľovi a preverte si program pohovoru. Môže sa stať, že jeho súčasťou bude aj prehliadka kuchyne alebo napríklad celého hotelového komplexu. Preto sa ubezpečte, že vaše oblečenie je na to prispôsobené.

Samozrejme, fľaky na oblečení, jedlo medzi zubami, zápach od cigariet neurobia dobrý dojem, preto si oblečenie skontrolujte pred odchodom z domu, a potom ešte raz tesne pred tým, ako sa stretnete s pohovorujúcim.

Všetko si skontrolujte a potom relaxujte

Večer pred pohovorom  sa ubezpečte, že máte všetko prichystané, aby ste boli na ďalší deň v pokoji. Pripravte a vyžehlite si oblečenie, ak ste v tejto spoločnosti ešte neboli, pozrite si ako sa tam najlepšie dostanete, či je v blízkosti parkovanie a ako dlho vám to bude trvať.

Vždy si nechajte časovú rezervu aspoň pol hodinu, meškanie na pohovor je neprípustné.

Prejdite si ešte raz poznámky, a potom ich odložte. Váš mozog potrebuje vypnúť. Ak sa dá, choďte skoro spať, aby ste sa ráno zobudili čerství...

Prajeme veľa šťastia pri pohovore! 

Autor článku: Mgr. Renáta Sedminová,  Managing Partner, HOTELITY, s.r.o.



publikované dňa: 30.5.2014